„ – Și-ți place cu ce te ocupi? E ceva ce ai ales?
– Nu mă văđ făcând altceva în viața asta. ”
Nu pot să exprim câtă însemnătate are această „meserie” pentru mine. Spun „meserie” căci este ocupația pe care mi-am ales-o în viață (deși aveam să descopăr că ea m-a ales pe mine, o altă poveste pentru mai târziu). Dar după cum psihoterapeutul existențialist Irvin Yalom a numit un celebru roman de-al său într-o scrisoare deschisă către psihoterapeuți și pacienți, „Darul psihoterapiei” trece dincolo de orice ar putea însemna meserie. Este un dar atât pentru terapeut, cât și pentru client.
Când oamenii îmi cer să mă descriu, adesea încep cu „Sunt făcută din și pentru oameni”. Ceea ce sunt azi a fost modelat de experiențele încă din copilărie și relațiile cu ceilalți. Iar oamenii din jurul meu au fost influențați la rândul lor de interacțiunile cu mine. E un schimb între tot ce pot cuprinde două lumi aparținând fiecăruia în parte.
Lume în care lăsăm ceva din noi, și altceva e lăsat în lumea noastră, de către ceilalți.
Să știu că ceea ce am ales să fac în viață îmi permite să am un impact în viața oamenilor, ei bine – da. E pe atât de împlinitor pe cât e de terifiant!
Împlinitor căci am prilejul de a mă conecta cu persoane la niveluri mai profunde ale ființei. Clientul îmi oferă o încredere cu care ajunge să mă ia de mână și să-mi arate – cu toată vulnerabilitatea – părți făruite din el și trăiri care-i însoțesc viața.
Faptul că pot să particip chiar și la unele dintre cele mai grele momente din viața clientului, să-l ajut să navigheze pentru a ajunge la celălalt mal, aduce o împlinire care este dincolo de „mine”. Face parte din ceva mai mare decât propria persoană.
Întotdeauna am simțit că meseria mea este o misiune de a-i ajuta pe oameni să ajungă acolo unde pot fi. Niciodată nu știi ce sac cară omul în spinare. „Terifiant”! Momentul în care ajung să-l deschidă și să scoată conținutul rând pe rând. „Terifiant”! Ce-mi va arăta? Voi recunoaște ce e? Voi avea reacția potrivită? Voi spune cuvintele potrivite? Voi ști ce să fac cu el? Voi putea să-l ghidez înspre ce-i mai benefic să facă cu el? „Terifiant”! (ex. grozav; un entuziasm legat de necunoscut; motivant)
Da, psihoterapeutul tău se emoționează ca toți oamenii!
Există acest stereotip care descrie psihologii ca niște personaje de-o rațiune absolută, neclintiți în fața emoțiilor care pe oamenii obișnuiți îi mișcă. Atotștiutor și foarte înțelept: „Tu ești psiholog, de ce te consumi?” De aici și așteptarea eronată a clienților conform căreia terapeuții vor ști tot ce trebuie să știe despre starea lor și să repare ceea ce este stricat. Acest mit conform căruia un terapeut le va oferi clienților o rețetă despre cum să se vindece îl face pe terapeut să fie o persoană atotvăzătoare. Din cauza acestei concepții greșite, mulți clienți renunță la terapie, simțind că terapeutul lor i-a dezamăgit.
Ca terapeut bine pregătită și bine instruită, sunt și om și nu uit să permit clienților să-mi vadă umanitatea și limitele!
Omul e mult prea complex în toate straturile existenței sale ca să pretinzi cunoașterea lor la o primă privire; că vezi din prima care-i problema și știi cum, ce, când, unde și abracadabra! Problemi disapparoni!
Clienții mei înțeleg că în terapie ne aflăm într-o alianță. În cadrul acestei alianțe, dezlegăm și descâlcim câte un strat relevant pentru ei în momentul prezent. Ei înteleg că acest proces necesită efort și constanță din partea lor. Sunt motivați de dorința a se face mai bine, de a trăi conform propriilor valori și de a avea o viață plină. Clienții mei înțeleg că rolul pe care îl îndeplinesc este de a-i ajuta să își caute și să-și găsească propriile răspunsuri.
Știu din experiență că toată lumea are potențialul de a-și depăși constrângerile și condiția suferindă, de neajutorare, care pot să-i cuprindă în oricare moment al vieții.
Dacă te confrunți cu angoasele vieții sau te afli la răscruce de drumuri, confuz de atâtea întrebări și îndoieli, te pot ajuta să-ți găsești propriile răspunsuri!
Sunt Paula Dragoș, psiholog clinician și psihoterapeut acreditat de către Colegiul Psihologilor din România și ofer servicii de sănătate mintală pentru a te ajuta să-ți pui gândurile în ordine, să-ți înțelegi emoțiile și să trăiești o viață cu sens.
Formarea mea de bază este în terapia cognitiv-comportamentală și reprezintă tratamentul „gold” standard pentru cele mai frecvente probleme psihologice. Cu toate acestea, în terapie apelez adesea la o abordare integrativă – aplic de asemenea, modalități și tehnici din Terapia de acceptare și angajament (ACT), mindfulness, Terapia Rațional-Emotivă-Comportamentală (REBT), psihodramă, psihoterapia existențială și terapia schemelor. Această abordare integrativă îmi oferă o paletă mult mai variată în munca cu clienții care sunt, la rândul lor, la fel de variați.